EdukacjaKulturaRozmaitości

Prawdziwie Królewskie Danie- krótka historia pizzy!

Dziś prawdziwe święto smakoszy! Międzynarodowy dzień Pizzy! Danie, które w swojej prostocie pokocha każdy odpowiednio dobierając dodatki na wypiekanym cieście z mąki, wody i drożdży. Każdy wie, że pizze wymyślili Włosi. A jak było dokładnie?

Przyjmuje się, że powstała w Neapolu. Za ojca uznaje się Raffael’a Esposito- szefa kuchni Pizzeria di Pietro e basta così w XIX wieku. Podobno jego danie cieszyło się tak dużym uznaniem, że wieści o nim dotarły aż na sam dwór. W 1889 roku Małgorzata Sabaudzka – Królowa Włoska, zaciekawiona historiami o pizzy postanowiła sama odwiedzić restaurację i skosztować dania. Esposito na tę okoliczność przygotował specjalną pizzę. Składniki, które znalazły się na cieście odpowiadały barwą narodowym Włoch. Czerwone pomidory, biała mozzarella i świeża bazylia – to wszystkie składniki, które należy użyć by przyrządzić legendarną Margheritę. Sama nazwa została wybrana przez szefa kuchni nie bez przypadku- to imię Włoskiej Królowej.

Na polskim stole pojawiła się najprawdopodobniej razem z pomidorami, kalafiorem i włoszczyzną przywiezionymi przez królową Bonę.

Dalsze losy pizzy są wszystkim znane. Pizza stała się jednym z najbardziej popularnych dań na całym świecie. I doczekała się wielu wariantów. A Wy jaką pizze najbardziej lubicie?

Ciekawostki:

W 1984 powstała organizacja non- profit AVPN -Associzazione Verace Pizza Napoletana ( Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej). Celem organizacji jest nie tylko promocja dania, ale i ochrona prawdziwej pizzy neapolitańskiej– typowo lokalnego produktu, o szczegółowo określonej charakterystyce, spisanej w Międzynarodowych przepisach, które obowiązują 1984 roku.

Certyfikowana Pizza! W niewielu restauracjach w Polsce można zjeść certyfikowaną pizzę neapolitańską. Na Dolnym Śląsku tylko w jednym miejscu. W Brzegu Dolnym w restauracji Cimone Pizzeria&Restaurant. Certyfikat pizzeria uzyskała w kwietniu 2021r.

W 2017 roku UNESCO uznało sztukę pieczenia neapolitańskiej pizzy za dziedzictwo kulturowe.

W 2021 roku Polka- Ewa em wygrała konkurs na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close